Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Bernar Venet / Maquettes

23 juni, 2014 - 28 september, 2014

När Strandverket Konsthall 2012 förvärvade Bernar Venets magnifika skulptur 222.5° ARCx12 för placering på Strandverkets borggård – genom en generös donation av Karin och Peter Hjörne – så föddes också en dröm om att, i sinom tid, få göra den första museiutställnigen i Skandinavien med Bernar Venet – en av världens mest hyllade skulptörer. Med utställningen Maquettes blir denna dröm verklighet!

Venets Maquettes/Modeller består av ett 25-tal skulpturer och skisser som visar skulptörens enastående arbeten. Samtliga har i sin tur varit underlag till Bernar Venets skulpturer i megaformat som finns placerade i städer från Beijing till Berlin och från Toulouse till Los Angeles. För en resvan svensk publik blev kanske Venet mest uppmärksammad då han, sommaren 2011, fick lov att med sina monumentala skulpturer pryda hela Versailles utanför Paris – blott den fjärde skulptören som fått denna ära efter Jeff Koons, Xavier Veilhan och Takashi Murakami.

Bernar Venets skulpturer i storformat utgör en naturlig fortsättning på den skulpturtradition för offentliga miljöer som världsnamn som Henry Moore, Alexander Calder och Claes Oldenburg skapade en generation tidigare.

Tillfälligheter är en av spelets regler! Mina skulpturer kan ses som abstrakt expressionistiska, icke föreställande och rent av musikaliska upplevelser, säger Bernar Venet, som befriat sina skulpturer från såväl återhållsamhet som komposition.

Bernar Venet är född 1941 i Alpes-de-Haute-Provence i Frankrike. Sedan 1967 arbetar han främst i New York som på 1960-talet och decenniet därefter var världens absoluta centrum för konst. Den abstrakta expressionismen, popkonsten, happenings- och konceptkonsten fick då se en ny –ism växa fram – Minimalismen! Här lyckades den unge Bernar Venet snabbt etablera sig som en självklar gestalt i kretsarna kring Carl Andre, Dan Flavin, Donald Judd och Sol Le Witt. Genom att vara på rätt plats vid rätt tillfälle fick Bernar Venet ett tidigt genombrott i den internationella konstvärlden. Han deltog 1977 i Documenta VI och 1978 i Venedigbiennalen, för att därefter, 1979, börja arbeta i serier som hans Bågar, Diagonaler, Vinklar och de första Obestämda linjerna. Idéuttryck som Bernar Venet alltså har förfinat och utvecklat under de senaste 35 åren. Slutresultatet är de magnifika skulpturer i industristål som konstnären själv framställer i en unik process.

Förutom på Strandverket finns Bernar Venet idag representerad på över 150 muséer och offentliga platser världen över. Bland dessa märks The Museum of Modern Art (MOMA) och The Guggenheim Museum i New York, Musée Centre Pompidou och La Défense i Paris samt Urania Platz i Berlin, för att bara nämna några av de viktigaste!

En utställning av Maquettes dignitet är ett arbete av många. Vårt tack går först och främst till Bernar Venet själv som omsorgsfullt valt alla verken till utställningen. Vi vill också tacka Venets studio och främst hans assistent Alexandre Devals, som varit till stor hjälp. Till sist går vårt tack till SafeTransArt, som sett till att Bernar Venets oersättliga skulpturer kommit till Marstrand och Strandverket Konsthall i perfekt skick, och till Venets gallerist Björn Wetterling, som var först med att introducera Bernar Venets konstnärskap i Sverige. 

Hasse Persson
Konstnärlig ledare och curator, Strandverket Konsthall

 

 

Detaljer

Börjar:
23 juni, 2014
Slutar:
28 september, 2014
Evenemang Kategori: