Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Denise Grünstein / In Transit

6 juni, 2015 - 27 september, 2015

Fotobaserade konstnären Denise Grünstein, född 1950 i Helsingfors och bosatt i Stockholm, är urmodern i nutida svensk fotografi. Likt ingen annan kvinnlig fotograf har hon allt sedan början av 1980-talet – då hon uppmärksammades i samlingsutställningen ”Bländande bilder” på Fotografiska museet – utforskat det fotografiska mediets möjligheter och begränsningar. I utställningen ”In Transit” får vi ta del av Grünsteins hela oeuvre – från tidigt porträtt av Anita Ekberg (1994) till pinfärska bildsviten 1866 – som under våren visats på Konstakademin i Stockholm och vars titel refererar till året då Nationalmuseum invigdes.

Denise Grünsteins ingång till konstfotografin har varit hennes hantverksmässiga intresse för det fotografiska mediet, kopplat till konstnärens förmåga att skapa filmiska stillbildssekvenser utan början och slut.

Denise Grünstein blev allmänt känd under 1980- och 90-talen för sina epokgörande porträtt i Månadsjournalen och Elle. Hon beskrevs då som ”folkhemmets Annie Leibovitz”, en inte helt korrekt iakttagelse; fotografen Annie Leibovitz uppmärksammades för sina glorifierande glamourporträtt, främst publicerade i amerikanska Vanity Fair, medan Denise Grünstein i sina porträtt sökte privatpersonen bakom kändismasken. Om det är någon fotograf som man kan spåra referenser till i Grünsteins fotografi, så är det snarare till en annan amerikanska, nämligen modefotografen Deborah Turbeville (1932-2013), vars ständiga undersökande av och nyfikenhet på fotografiets innersta väsen man även kan hitta hos Denise Grünstein.

I utställningen ”In Transit” – en titel som kan tolkas på många olika sätt – får vi förutom sviten 1866 se några av Grünsteins mest uppmärksammade serier, såsom Zone V (1988), Figure Out (2009) och Wunder (2013). Fotografen som helst också är sin egen curator har här i Strandverkets unika lokaler valt att låta sina olika serier möta varandra i nya kombinationer.

Zone V handlar om fotografiska resor i det gamla Östeuropa efter murens fall 1989. Resor som började i Berlin och fortsatte genom forna Öst-Tyskland, Polen, Tjeckien, Ungern och till St. Petersburg i Ryssland. Idén var att skildra en värld i förändring från kommunistisk planekonomi till moderna, kapitalistiska stater. En värld som andades en försiktig optimism, men som i Denise Grünsteins fall även visade på den djupaste förstämning i mötet med koncentrationslägren Auschwitz och Theresienstadt.

De svartvita fotografierna ur Zone V, vars titel är tagen från den amerikanske mästerfotografen Ansel Adams konstruerade zon-system, står i utställningen i en stark kontrast till serien Wunders nedtonade färgskala. Wunder är fotograferad i den egna ateljén på Olof Palmes gata i Stockholm. De trikåklädda figurerna har förvridna former som osökt för tankarna till skulptörer som Brancusi och Henry Moore eller, om man så vill, till vitt skilda konstnärer som Hans Bellmer och hans dockor eller till den ständigt aktuella Louise Bourgeois surrealistiska, handsydda objekt. Denise Grünsteins mästerliga serie Wunder framstår alltmer som ett av hennes viktigaste arbeten.

Serien Figure Out väcker helt andra känslor och för tankarna till tidigt 1900-tal och det hyllade ”Skagen-måleriet”. Här möter vi en kvinna – fotografens alter ego? – på den kända Skagen-stranden i Danmark, dit Denise Grünstein, likt Michael Ancher och P.S. Kröyer drygt ett sekel tidigare, sökt sig för att fånga ljuset och de natursköna miljöerna. Men till skillnad från sina manliga företrädare tycks Grünstein i Figure Out ge sig i kast med att försöka fånga kvinnors villkor bortom den traditionella kvinnorollen. Här kan man som betraktare formmässigt ana sig till René Magrittes surrealistiska värld – men med samtidens könsdebatter i minnet!

Den största delen av Denise Grünsteins retrospektiva utställning ägnas åt den nya serien 1866, som medvetet sparats till Strandverkets tegelklädda, omålade väggar med ungefär samma ålder som Nationalmuseum i Stockholm – som Grünstein så skickligt förhållit sig till! Fast hennes fotografier går egentligen inte att fixera i tiden: tillhör de historien, nuet eller framtiden? Fotografierna till bildsviten 1866 har skapats i Nationalmuseets uttömda lokaler, under den omfattande renovering som museet nu genomgår, och fyllts med drömlika gestalter, iklädda vackra krinoliner. Deras ansikten döljs bakom ett stycke spetstyg eller under tjocka hårsvall. Är kvinnorna det övergivna museets fångar eller väktare? 1866 är också en lysande beskrivning av Nationalmuseets slitna interiörer – inte minst av dess magnifika trapphus som fångats i några rödfiltrerade bilder. Ett raffinerat inslag i serien är avfotograferingarna av några av Grünsteins favoritmålningar ur museets samlingar, som till exempel August Strindbergs ”Underlandet”, Carl Fredrik Hills ”Syster Anna” och Gustave Courbets ”Den vackra irländskan”. Men istället för att integrera dessa målningars framsidor i utställningen, så har Grünstein valt att fotografera målningarnas baksidor. På dessa finns mängder av information om verkens ursprung, deras proveniens- och utställningshistorik. Med detta konstnärliga grepp har Denise Grünstein på ett elegant sätt byggt en fotografisk symbolisk bro mellan konsthistorien och samtidsfotografin. (Målningarnas framsidor går att skåda i utställningskatalogen ”En face”, 2015.)

Med utställningen ”In Transit” har Denise Grünstein åter manifesterat sig som en av Nordens främsta fotobaserade konstnärer. Hon må vara en oförbätterlig romantiker, men med sin fotografiska skicklighet och sin initierade dialog med fotografi- och konsthistorien, skapar Denise Grünstein konst med sin kamera: fantastiska fotografiska drömbilder!

Hasse Persson
Konstnärlig ledare, Strandverket

 

Detta händer under utställningen

Konstnärssamtal
Lördagen den 6 juni kl. 15.00 anordnar Strandverket ett konstnärssamtal mellan Denise Grünstein och Strandverkets konstnärlige ledare Hasse Persson. Biljetter kostar 140 kr (inkl. entré) och bokas på info@strandverket.se

Detaljer

Börjar:
6 juni, 2015
Slutar:
27 september, 2015
Evenemang Kategori: