Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Eva Hild / Entity

11 juni, 2016 - 25 september, 2016

Eva Hild

Den engelske författaren Lewis Carroll (1832-1898) beskriver i sagoberättelsen om “Alice i underlandet” från 1865 hur sjuåriga Alice faller ned i ett flera mil djupt kaninhål. Samma sorts hisnande känsla som sagans lilla Alice säkerligen får kan man uppleva då man betraktar Eva Hilds magiska skulpturer med sina till synes oändliga djup, ingångar och variationer.

Med handens sensibilitet styr hon vår blick i en svindlande resa genom inre och yttre rymder. Rymder där hon, med lerans speciella egenskaper, kan skapa nya och okända världar. Under resans gång blir vi medvetna om hur vi som betraktare upplever något så ovanligt som tomrummen – det icke-materiella – lika påtagligt som materialet i skulpturen. Må den vara av stengodslera, aluminium eller brons. Balansen mellan det icke-materiella och det materiella är något av Eva Hilds signum och som gör att hon idag kan ses som en av vår tids allra största skulptörer.

Eva Hild, född 1966 i Lidköping, men idag bosatt i Sparsör norr om Borås, utbildade sig på Högskolan för design och konst, HDK, i Göteborg 1991-1998. Hon var tidigt på det klara med att tredimensionell form var hennes uttryck och hon framstod relativt snabbt som en av Sveriges främsta yngre keramiker. Men det skulle bli det amerikanska Nancy Margolis Gallery i New York som etablerade Eva Hild som ett världsnamn på den internationella scenen.

The New York Times inflytelserika konstkritiker Roberta Smith skrev 2007 lyriskt om Eva Hilds keramiska mästerverk och det dröjde inte länge förrän Hilds typiska, vita stengodsskulpturer blev välkända inslag när Architectural Digest presenterade celebriteters hem från New York till Hollywood. Eva Hild blev också uppmärksammad av namnkunniga skulptörkollegor och hennes verk finns såväl i Tony Craggs som i Antony Gormleys privata samlingar.

Efter närmare 100-talet solo- och grupputställningar över hela världen beslöt Eva Hild att testa sina vingar och att ta sig an det offentliga rummet. Med Wholly (2010) – en fyra meter stor aluminiumskulptur – på Stora torget i Borås kom genombrottet. Bland andra uppmärksammade utomhusskulpturer finns Binär (2012) utanför Regeringskansliet i Stockholm, Bulb (2015) utanför Kungälvs stadshus och den, minst sagt, spektakulära Rubato (2015) – en sex meter hög, vitmålad aluminiumskulptur – utanför konserthuset på Malmö Live i centrala Malmö.

– Jag fascineras av relationen mellan den inre och yttre verkligheten, dualismen mellan insida och utsida, innehåll och form, intryck och uttryck. Tomrummet är lika mycket del av skulpturen som den fasta materian. Kroppar där frånvaro och närvaro möts. Jag undersöker sakernas tillstånd – öppningar, rörelser och komplexa strukturer. I en långsam arbetsprocess låter jag tankar och ord omformas i ett material.

Strandverkets retrospektiva utställning med det mångtydiga namnet ENTITY visar ett 15-tal större verk som täcker in Eva Hilds hela oeuvre av skisser och skulpturer i stengodslera, aluminium och brons. ENTITY – som kan ses som en “mitt-i-karriären”–utställning är samtidigt en av Eva Hilds största separatutställningar.

STRANDVERKET känner en stor tacksamhet gentemot EVA HILD som under de tre senaste åren arbetat med att förverkliga ENTITY–utställningen och gjort den till den stora upplevelse den blivit. Vi är också stolta över att liksom bl.a. Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska i Göteborg, Museum of Fine Arts i Boston, Museum of Arts and Design i New York, Sévres Ceramics Museum i Paris och Museum of Modern Ceramic Art i Japan vara ägare till en äkta EVA HILD Irruption (2014) en triumf i eget majestät ute på Strandverkets borggård.

Hasse Persson
Konstnärlig ledare
Strandverket

 

Detta händer under utställningen

Konstnärssamtal på Strandverket
Besök i Eva Hilds ateljé

 

 

Eva Hild

Detaljer

Börjar:
11 juni, 2016
Slutar:
25 september, 2016
Evenemang Kategorier:
,