Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Håkan Ludwigson / Balls & Balldust

15 augusti, 2012

Det täta, röda dammet hänger kvar i luften länge och tränger in överallt. Det kan vara 40 grader på dagen och frost på natten. Du är 17 år och det är ditt första arbete hemifrån, eller så är du femtio och har aldrig gjort något annat. Du sover i en swag på marken i långa perioder. Enformig mat, i sadeln 12 timmar per dygn. Som stockman samlar du ihop tusentals djur. Skiljer och märker. Kastrerar unga tjurar. Som bull catcher jagar du de största och envisaste tjurarna i ett brutalt race. Australiens Outback är hårt för både människor och djur.

Håkan Ludwigsons målande beskrivning ovan täcker väl fotografens upplevelser kring projektet Balls and Bulldust som nu visas här på STRANDVERKET – den nya Konsthallen i Marstrand. Det är ett unikt bildmaterial som ställs ut för första gången! Ett fotografiskt möte redan 1980 med Hobbles Danayarri (1925-1988) – en aboriginsk ledargestalt med kultstatus – var dock gnistan som tände tanken på att göra ett omfattande projekt om Australiens Northern Territory. Ett gigantiskt område på 1.3 miljoner kvadratkilometer. Lika stort som Frankrike, Italien och Spanien tillsammans.

”Kofösarlivet” i Australiens Northern Territory finns romantiskt beskrivet i romaner och filmer – senast i filmeposet ”Australia” med Nicole Kidman i den kvinnliga huvudrollen. Men som Håkan Ludwigsons bilder så väl visar är det synnerligen krävande livsbetingelser som styr verkligheten på dessa rancher med exotiska namn som Pigeon Hole Outstation, Rockham Downs, Victoria River Downs och Brunette Downs Station. Bara Brunette Downs Station omfattar 12.212 kvadratkilometer och kan ha en besättning på över 70 000 djur med en bemanning på 50-talet anställda – alla med hierarkiska yrkestitlar som drover, ringer, stockman, stationhand, jackaroo och jillaroo, en nybörjare i branschen som gärna vill pröva på livet som ”kofösare” i Australien.

Sedan 1980 har Håkan Ludwigson tillbringat cirka 11/2 år fotograferande i Australien. Sommaren 1985 reste han och Inger Kollbratt, hans blivande hustru, och fotoassistenten Anders Alexandersson hundratals mil mellan ett 15-tal stations för att tillsammans beskriva och berätta om de extrema villkoren bakom den australiensiska köttindustrin.

Bortsett från att Hasselblad använde sig av bilderna i olika reklamsammanhang, så var det nära att Håkan Ludwigsons Australienbilder fallit i glömska. Ändå har de haft en avgörande betydelse för fotografens enastående karriär! För det var när bilderna från Australien dök upp i det kortlivade resemagasinet TRIP i USA som ansedda förlaget Condé Nast fick upp ögonen för den relativt okände svenske fotografen. När Condé Nast Traveler skulle starta 1987, så anställde den unga bildchefen Kathleen Klech en grupp fotografer som idag närmast har legendstatus: Philip-Lorca diCorsia, David LaChapelle, Brigitte Lacombe, Robert Mapplethorpe, Helmut Newton, Bert Stern och – Håkan Ludwigson, vars kontrakt gäller än idag och gör Ludwigson till en av CondéNasts verkliga veteraner!

Ludwigsons fotografiska närhet till livet och människorna gör Balls and Bulldust till en sann upptäcktsresa! Utställ- ningen visar nykopierade fotografier i ett kvadratiskt format typiskt för Hasselbladsanvändare. Eftersom Northern Territory ligger nära ekvatorn är ljusförhållandena extrema. Håkan Ludwigsons många närgångna porträtt är därför oftast ljussatta med en handhållen blixt, något som ger dem en närmast filmisk karaktär. Hans fotografi är även i övrigt präglat av teknisk briljans!

Balls and Bulldust är ett väl sammanhållet fotoprojekt som kommer att gå till fotohistorien. I samarbete med STRANDVERKET ska nu det ansedda tyska bokförlaget STEIDL publicera projektet i bokform. Med distribution över hela världen! Boken blir Håkan Ludwigsons andra på STEIDL. Hans första, ”Taken Out of Context”, gavs ut 2006 och är sedan länge slutsåld.

Hasse Persson, 
konstnärlig ledare, Strandverket

Detaljer

Datum:
15 augusti, 2012
Evenemang Kategori: