Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Hertha Hillfon / Skålen – mitt mantra!

29 mars, 2015 - 24 maj, 2015

Som konstnärlig ledare för nystartade Strandverket Konsthall (2012) stod en utställning med Hertha Hillfon högt på önskelistan. Med hennes kritikerrosade utställning Minnenas vind på Prins Eugens Waldemarsudde 2008 i gott minne, så uppvaktade jag Hertha Hillfon i samband med hennes 92-årsdag (!) med ett erbjudande som jag hoppades att hon inte skulle kunna tacka nej till. Men den stolta och viljestarka Hertha Hillfon sade helt vänligt ifrån att någon ny utställning inte var aktuell! Hon ville inte leva i sin ateljé utan att ha sina egna konstverk omkring sig. Också berättade hon att

– Ett kinesiskt museum i Peking har varit här fyra gånger i ateljén och erbjudit en utställning. Och jag har svarat att om kineser vill se min konst så får dom komma hit till min ateljé här i Mälarhöjden.

Det blev Hertha Hillfons diplomatiska respons till de långväga gästerna. För mig tog mitt dagslånga besök hos Hertha Hillfon en annan vändning: innan dagens slut kom hon med en kompromiss!

– Strandverket kan få en magnifik utställning! Men då skall jag dö först!

Mailis Stensman – Hertha Hillfons främsta kännare – var vittne till mötet, som nu alltså resulterat i utställningen: Skålen – Mitt mantra!

Den 25 oktober 2013 somnade Hertha Hillfon stilla in i sitt hem – utan att ha behövt skiljas från sina verk! Hon begravdes den 15 november 2013 och vilar idag på Skogskyrkogården i Stockholm.

För Strandverket är det en stor ära att ha fått lov att förverkliga Hertha Hillfons sista önskan om ”en magnifik utställning” med Skålen – Mitt mantra! - en av de största Hertha Hillfon-utställningarna någonsin.

Skålen – Mitt mantra! visar konst ur Hertha Hillfons hela oeuvre, från små skålar – urformen för hennes konstnärskap – till monumentala Karolinen, ett offentligt verk som är det största i Hillfons karriär och som består av dussinet monumentala skulpturer i terrakotta. Verket var ett beställningsarbete, 1976, från Statens konstråd till kvarteret Karolinen i Karlstad. Det är första gången som detta Hillfonska konstverk visas i museisammanhang.

Med på utställningen finns i övrigt ett representativt urval av Hertha Hillfons mest uppmärksammade arbeten: bl.a. hennes stora masker i lergods och hennes Solansikte också i lergods, målat i guld. Vi visar dessutom valda delar ur sviten Minnenas vind, ett antal skulpturer i lergods med en matt, svart glasyr, som tar fasta på och uttolkar konsekvenserna av den radioaktivitet som även drabbade vårt land i samband med Tjernobylkatastrofen 1986.

Bland utställningsföremålen ses också de arbeten som pekar mot popkonstens intresse för vardagens ting – från torkdukar, brödlimpor och barnskjortor till sonen Curts jeans. De verk som kanske i första hand kommer att gå till konsthistorien är Hertha Hillfons abstrakta skulpturer, gjorda på tidigt 60-tal, där viktiga verk hamnat hos internationella museer och samlingar. Utställningens abstrakta skulpturer har vi bl.a. fått låna in av vår samarbetspartner Rörstrand i Lidköping.

En utställning av denna omfattning är ett arbete av många. Främst går mina tankar till konstnären Hertha Hillfon som tveklöst tillhörde förra seklets stora konstnärer, men som på äldre dagar knappast fick åtnjuta den respekt från det svenska konstetablissemanget som hon så väl förtjänade. Min tacksamhet går också till utställningens gästcurator Mailis Stensman som, tillsammans med undertecknad, lotsat utställningen i hamn förbi alla blindskär som funnits. Tack också till Curt Hillfon och barnbarnet Freja Hillfon-Liungman, Maria Hillfon, Stockholms Auktionsverk, Hertha Hillfons Vänner, Arne Leeb, Hemfosa Fastigheter AB, och MTAB, som genomfört alla transporter med den stora omtanke som krävs för att förflytta delikata objekt. Sist men inte minst vill Strandverket framföra ett ödmjukt TACK till alla långivare som på detta sätt generöst gjort det möjligt för konstintresserade att nu få ta del av Hertha Hillfons absolut unika konstnärskap.

Hasse Persson
Konstnärlig ledare, Strandverket

 

Detta händer under utställningen

  • Samtal mellan Hasse Persson, Strandverkets konstnärlige ledare och Mailis Stensman, ledande expert på Hertha Hillfon tillika gästcurator för uställningen
  • Specialvisning med Freja Hillfon-Liungman som berättar om farmodern Hertha ur sitt perspektiv som barnbarn, modell och assistent

Detaljer

Börjar:
29 mars, 2015
Slutar:
24 maj, 2015
Evenemang Kategori: