Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Lars Lerin / Lars Lerins Värld

6 april, 2014 - 8 juni, 2014

Lars Lerin, född 1954 i värmländska Munkfors, anses av de flesta kritiker vara Nordens främste akvarellmålare. Utställningen Lars Lerins Värld är ett försök att för första gången ringa in Lerins hela konstnärskap.

Förutom Lerins gravyrer, träsnitt och hans närmast ikoniska akvareller premiärvisas nu även hans fotokonstnärliga arbete. Vi får se ett 70-tal färgfotografier tagna framför allt under hans resor i Brasilien. Motiven är gatuscener, porträtt, stilleben och de ofta övergivna hundarna och katterna fångade i olika tillstånd och stämningar. Grundmotivet skulle kunna referera till den japanske fotografen Daido Moriyamas ”Stray Dog” från 1971 om det inte vore så att vi uppfattar Lars Lerins fotografiska studier som ett slags symboliskt självporträtt, som en spegling av konstnärens alldeles speciella livsöde.

I sitt måleri anknyter Lerin till en lång rad nordeuropeiska landskapsmålare. Likt den norske 1800-talskonstnären Lars Hertevik, har Lerin i olika sammanhang beskrivits som ”ljusets mästare”; en konstnär som skickligt fångar ljusets och mörkrets speciella magi. Motiven kan variera från enkla ting – Lerins så kallade ”lösören” – till miljöer från hembygdens Värmland eller till motiv från hans resor världen över. Med på utställningen finns också nya verk från Lars Lerins senaste serie ”Naturlära” som också kommer ut i bokform under utställningsperioden.

Författaren Lerin har genom åren publicerat ett drygt 50-tal böcker med egna texter och illustrationer. I en särskild avdelning presenterar vi hans omfattande bokproduktion. Där får vi också höra Lerin själv läsa texten till sin berörande verklighetsskildring ”Det tysta köket”.

I Lars Lerins Värld får vi även ta del av konstnärens olika inspirationskällor i form av utvalda verk av kollegorna Sven X:et Erixson, Åke Göransson, Sune Jonsson, Ernst Josephson, Carl Ljungberg, Marcus Larson, Evert Lundquist, Kain Tapper och Hans Wigert.

Efter decennier av konstnärliga framgångar, varvade med ett tidvis kaotiskt privatliv, har Lars Lerin landat i en ny verklighet. Sedan 2012 driver han ett eget museum i det gamla danspalatset Sandgrund i Karlstad, dit Lerin-beundrare vallfärdar i stora skaror. Till hjälp har Lars sin make, dansaren och skådespelaren Manoel Marques. Deras kärlekssaga finns skildrad i Sara Broos dokumentär ”För dig naken” (2012) som också visas på utställningen.

Strandverket känner en stor tacksamhet gentemot Lars Lerin som så helhjärtat engagerat sig i utställningens tillkomst, dess innehåll och utformning. Vi är särskilt stolta över att som första konstinstitution få ta del av Lerins färdighet som fotograf och av hans privatsamling av konstverk som på olika sätt varit hans inspirationskällor.

Hasse Persson
Konstnärlig ledare och curator, Strandverket Konsthall

 

Detta händer under utställningen

Konstnärssamtal

Detaljer

Börjar:
6 april, 2014
Slutar:
8 juni, 2014
Evenemang Kategori: