Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Mystrium

8 april, 2017 - 1 oktober, 2017

MYSTRIUM
Nordisk Art Brut / Nordic Outsider Art

Mystrium är en brokig, udda och annorlunda utställning som inte rättar sig efter konstvärldens vanliga avgränsningar. Utställningen kommer ta plats i hela Strandverkets byggnad och sprida sig ut på borggården.

I utställningen Mystrium sätts ljuset på den förbisedda och parallella konstvärld som utgörs av självlärda och/eller anonyma bildkonstnärer - något som breddar och fördjupar diskussionen om vad som räknas som konst. I utställningen visas ett urval av verk av nordiska självlärda konstnärer där den gemensamma nämnaren är egensinnighet och upptäckarlust med den visuella konsten som uttrycksmedel. Med utställningen sätts det egna skapandet i centrum - som en manifestation för allas rätt till kreativitet. Samtidigt påvisas den höga konstnärliga kvalitet som också finns i det som faller utanför de etablerade ramarna. Många av verken är svåra att kategorisera då materialval kan vara det mest häpnadsväckande som gamla traktordelar, kopparbeslagen cement, medicinburkar, trädgrenar, textil med broderier i jättestygn, men rent måleri och skulptur förekommer naturligtvis också.

Utställningens titel ”Mystrium” kommer från ett citat från en av konstnärerna. Han hade skurit ut och målat en devis i trä: "Konsten är ett mystrium – låt den vara det". Det är med andra ord ingen felskrivning, tvärtom påvisar han att konsten är mer mystisk än ett mysterium.

Utställningen är sammansatt av Borghild Håkansson och Staffan Backlund som tidigare bl a skapat utställningarna "Annan konst" på Göteborgs Konstmuseum (2009), "Eljest" på Liljevalchs, EgenArt på Hallands kulturhistoriska museum.

Deltagande konstnärer:
Kalle Ahola, Gustav Adolf Andersson, Ulla Andersson, Rolf André, Jesper Arvidsson,Uno Axelsson, Kerstin Bille, Lill-Marie Boström, Marina Brunzell, Ruth Lander Ericsson, Linder Eriksson, Bengt Falk, Maja Johansson, Mona Johansson, Kello, Alpo Koivumäki, Eila Leino, Ragnar Linnartsson, Salih Mujčinović, Erland Nilsson, Primus Mortimer Pettersson, Nils Björnjägaren Rundgren, Nils Nilsson Skum, Augusta Strömberg, Jan-Erik Svennberg, Ensio Tuppurainen
Erkki Pirtola, film om finska konstnärer 
Lars Tunbjörk, fotograf av ej flyttbara verk

Samt många andra, vars namn vi inte känner till men vars verk berört oss och visas i utställningen

Utställningen har vernissage lördagen 8 april och pågår fram till söndagen 1 oktober.

Varmt välkomna!

 

Detaljer

Börjar:
8 april, 2017
Slutar:
1 oktober, 2017
Evenemang Kategori: