Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Tony Cragg / Material Is The Message

21 juni, 2013 - 29 september, 2013

Strandverket  har skulptur som ett viktigt utställningsområde. Därför är det en stor glädje att i sommar få presentera en exklusiv utställning av den engelske skulptören Tony Cragg. En utställning som kommer att ta fasta på Tony Craggs unika förmåga att tolka materialets speciella egenskaper och möjligheter till ett konstnärligt uttryck.

Tony Cragg, född 1949 i Liverpool, anses vara en av världens främsta skulptörer.  Han har en stor studio i Wuppertal i Tyskland, men tillbringar gärna delar av sommarhalvåret på svenska västkusten. Som framstående konstpedagog och rektor för Konstakademin i Dusseldorf är Tony Cragg också en viktig kugge inom europeisk konstutbildning.

Det centrala i Tony Craggs konstnärskap är förståelsen av materialet – naturligt eller syntetiskt – som i hans händer blir till former och bilder. Uttryck som antingen växer fram i och genom materialet, eller som redan finns i naturen, eller i av oss människor skapade föremål.  Allt modellerat på ett oefterhärmligt ”craggskt” sätt i en process där konstnären under ett par decennier gått allt djupare in i naturens och tingens innersta väsen.

Under bästa förhållanden är skulpturen inte bara ett resultat av att en konstnär tar ett material – antingen det är en sten eller en lerklump – från sin naturliga omgivning och skapar en form utifrån en förutfattad idé, utan snarare resultatet av en dialog mellan ursprungsmaterialet och konstnären.  Materialet får en ny form – och skulptören upptäcker ett nytt innehåll och en ny mening, har Tony Cragg förklarat tanken kring sina verk och deras tillblivelse.

Tony Cragg har under sin karriär gjort tusentals skisser och arbetsritningar till sina skulpturer.  De utgör givetvis viktiga redskap i en skapande tankeprocess.  Konstnären arbetar oftast i långa serier och inom dessa får vi följa olika formers utveckling. Precis som i naturen sker hos Tony Cragg och hans verk en ständigt pågående förädling.  En förädling som kanske inte omedelbart blir synlig, utan uppenbarar sig först långt senare.  Genom att få ta del av denna process kan vi här som betraktare själva lägga pusselbitar till förståelsen av Craggs skapande.

Strandverket vill tacka Tony Cragg för hans absoluta engagemang för Strandverkets nya konsthall och för Marstrand som ett nytt konstfäste.  Vi är också tacksamma mot Craggs engagerade medarbetare – med John McCormack i spetsen – som hjälpt till att bygga denna omfattande Tony Cragg utställning. En exklusiv utställning som enbart visas här på Strandverket på Marstrand.

Hasse Persson
Konstnärlig ledare, Strandverket

 

 

Detaljer

Börjar:
21 juni, 2013
Slutar:
29 september, 2013
Evenemang Kategori: